Bezig met laden...


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/huidklinie/domains/huidkliniekhilversum.nl/public_html/wp-content/themes/medicare/single.php on line 121

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/huidklinie/domains/huidkliniekhilversum.nl/public_html/wp-content/themes/medicare/single.php on line 134

Vitamine C

Vitamine C of ascorbinezuur is waarschijnlijk de bekendste vitamine. Vitamine C fungeert als antioxidant in het lichaam en ondersteunt bij diverse functies:

  • Het beschermt onze cellen tegen oxidatieve schade
  • Stimuleert de werking van ons immuunsysteem
  • Vermindert vermoeidheid door een gunstige werking op het energieleverende metabolisme
  • Ondersteunt ons zenuwstelsel
  • Nodig bij de synthese van collageen

Er worden steeds meer onderzoeken gedaan naar de werking van deze veelzijdige vitamine. In 1978 werd al de effectiviteit bij het behandelen van o.a. kanker en longontsteking onderzocht. De wetenschappelijke meningen blijven verdeeld en het kan best verwarrend zijn. De ene arts zegt dat alles in je urine terecht komt en dat vitamines slikken onzin is, terwijl de andere arts pleit voor het gebruik van vitamine C als dagelijks supplement. Wellicht dat logisch nadenken en de geschiedenis ons iets kan leren, want de werking van vitamine C werd eeuwen geleden al onderzocht!

In de 18de eeuw werd bekend dat met name citroensap een effectief middel was ter voorkoming van scheurbuik. Men dacht dat het zuur van de citroen de werkende stof was, de chemische structuur van de stof was toen nog onbekend. Toen wetenschapper Szent-Györgyi een stof ontdekte, die o.a. ook in citroensap voorkwam, noemde hij deze verbinding “hexoruninezuur”. In 1933 werd bekend dat de stof van Szent-Györgyi qua structuur identiek bleek te zijn aan de vitamine C die hielp bij het voorkomen van scheurbuik, de naam “hexoruninezuur” werd vervangen door “ascorbinezuur”.

Vitamine C zit in fruit, groente en aardappelen. Voornamelijk koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien. Om vitamine C zoveel mogelijk te behouden is het belangrijk om groente in weinig water te koken, en niet langer dan nodig is.  Uit onderzoek is gebleken dat vitamine C uit groente en fruit en de synthetische variant (in bijvoorbeeld een vitaminepil) dezelfde biologische beschikbaarheid hebben. Dit wil zeggen dat beide vormen van vitamine C goed door het lichaam worden opgenomen.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C is 75 gram per dag voor een volwassene, de maximale dosering voor vitamine C is vastgesteld op 2000mg (dit zijn ongeveer 33 sinaasappels). Bij een overdosering kan vitamine C een laxerend effect hebben.

Hartelijke groet,

Manon Plokker, huidtherapeut

hkhFooterLogo

maandag: gesloten
dinsdag : 11:00 – 21:30
woensdag: 09:30 – 17:00
donderdag: 11:00 – 21:30
vrijdag: 09:30 – 17:00
zaterdag: 09:30 – 17:00
zondag: 09:30 – 17:00