Bezig met laden...


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/huidklinie/domains/huidkliniekhilversum.nl/public_html/wp-content/themes/medicare/single.php on line 121

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/huidklinie/domains/huidkliniekhilversum.nl/public_html/wp-content/themes/medicare/single.php on line 134

2016: Shoot for the Moon!

Het is weer de tijd van de goede voornemens. Iedereen heeft wel aspecten in zijn of haar leven die om aandacht of verandering vragen. De overgang van oud & nieuw is een mooi moment om deze goede voornemens te lanceren. In mijn eigen (kleine) ervaring halen veel voornemens de lente niet. Ik heb zelf gemerkt dat de manier waarop je dingen met jezelf afspreekt en/of opschrijft een groot verschil kan hebben in het resultaat.

Een mooie methode om je wensen en bijbehorende doelen uit te beelden is het maken van een moodboard voor het nieuwe jaar. Je schrijft eerst je wensen & doelen op en gebruikt dat als “inspiratie” voor je ontwerp. Het maken van zo’n moodboard is echt heel leuk om te doen. Het enige dat je nodig hebt is een canvas en een stapel oude bladen, een schaar en lijm. Op dit bord ga je al je wensen en doelen uitbeelden, je mag er ook op schrijven en kleuren. De belangrijkste regel is dat je onbeperkt mag wensen, je hoeft geen limiet aan je wensen te stellen:  “Shoot for the moon, if you miss you’ll land among the stars.”

Na een wens volgen vaak automatisch doelen om het te kunnen realiseren. Het is belangrijk om je doelen goed te formuleren, en vooral liefdevol te zijn naar jezelf. Als je wens is om bijvoorbeeld af te vallen en je doel is: “Ik wil dun zijn”, dan is dat niet een sterke motivatie. Waarom ben je nu wellicht een paar kilootjes te zwaar? Welke eigenschappen van jezelf kan je veranderen om dit te veranderen? Je kunt na die vragen je doelen anders stellen: “Ik wil meer discipline om gezond te eten en meer te sporten ” en “Ik wil in het eerste half jaar x kilo afvallen”. Je kunt nu de doelen nog concreter maken: “Ik meld me 2 januari aan bij x sportschool en ga daar ma, wo, en vr sporten”. Hoe duidelijker jij je wens omzet in concrete doelen, hoe groter de kans op succes.

Ik heb zelf best wat moeite gehad met het verwezenlijken van gestelde doelen. In eerste instantie omdat ik ze te vaag formuleerde, maar ook omdat ik te hard was naar mezelf als het niet lukte. We zijn allemaal (in mijn beleving) de ergste criticus wat onszelf betreft. Een van mijn doelen een aantal jaar terug was om zachter te worden. Als iets nu anders gaat dan ik me had voorgesteld denk ik: het is okay, we proberen het gewoon nog een keer. Ook vraag ik me af waarom het niet is gelukt, welke omstandigheden ik aan kan passen voor een beter resultaat? Sommige doelen zijn wat moeilijker te bereiken, blijf met jezelf werken en niet tegen jezelf.

Voor de een is het maken van een moodboard makkelijk maar voor de ander kan het iets lastiger zijn om de wensen en doelen uit te beelden. De stelregel is dat het niet een kunstwerk hoeft te worden, als jij zelf maar begrijpt wat de plaatjes uitbeelden. Als er geen enkele fantasie of inspiratie is kan je ook alles concreet opschrijven. Mijn eigen moodboard bestaat vaak voor een gedeelte uit langer termijn wensen, die komen jaarlijks dan ook weer terug. Daarnaast zijn er ook korte termijn wensen en bijbehorende doelen.

Het mooie aan je moodboard is dat je het ergens op kan hangen waar je het elke dag ziet. Zo blijf je constant met je aandacht erbij. Bij mij hangt het in de slaapkamer, bij een vriendin in haar kledingkast. Aan het einde van het jaar kan je samen kijken welke wensen en doelen zijn bereikt, dit geeft een mooi inzicht in je eigen ontwikkeling en helpt ook met het samenstellen van een nieuw jaar.

Ik wens uiteraard iedereen hele fijne feestdagen en een mooi 2016: dat al jullie wensen mogen uitkomen!

Warme groet,

Manon Plokker, huidtherapeut

hkhFooterLogo

maandag: gesloten
dinsdag : 11:00 – 21:30
woensdag: 09:30 – 17:00
donderdag: 11:00 – 21:30
vrijdag: 09:30 – 17:00
zaterdag: 09:30 – 17:00
zondag: 09:30 – 17:00